De geschiedenis van de Tote Bag

Wij mogen onszelf graag zien als moderne mensen, en dat zijn we natuurlijk ook. Maar die Wallabag die je over je schouder of kinderwagen draagt, is toch echt al stokoud! Of nou ja, de Wallabag zelf niet, maar het concept van een tote bag zeker wel.

Vandaag reizen we met een tijdmachine terug in de tijd om de herkomst van deze super tas te ontdekken. 

In de prehistorie

Vanaf het moment dat de mens op twee benen ging staan, en we twee handen overhielden om iets mee vast te houden, bestond het principe van iets dragen. Slimmeriken als wij zijn, bedachten we al snel dat we die twee handen vrij konden houden, door iets te maken waar we onze spulletjes in kunnen opbergen.
Waar je nu kunt kiezen uit de hipste tassen zoals de Wallabag in luipaardprint, in allerlei verschillende modellen, stijlen en van alle soorten materialen, was de keuze destijds natuurlijk wat beperkter. Je droeg je vers geplukte besjes in een dierenhuid of bladeren. Tenminste, dat wordt aangenomen, want helemaal zeker weten we het eigenlijk niet. Ook weten we niet of het gebruiksvoorwerp wat wij nu een tas noemen, toen al een naam had. 

Van gebruiksvoorwerp naar statussymbool

Wat we wel weten, is dat de tas in eerste instantie vooral een gebruiksvoorwerp was. Een middel om iets in te vervoeren. Het zag er in eerste instantie ook niet uit als de tote zoals we die nu kennen. De Romeinen droegen bijvoorbeeld een glazen pot met een handvat of koord, en de tas was meer buidel dan tas. Het was pas veel later, ergens in de 17e eeuw, dat de tas van een gebruiksvoorwerp veranderde in een statussymbool. Daarmee veranderde ook het uiterlijk van de tas en werd deze steeds wat chiquer. Maar hoe zit het met de Tote?

Meezeulen

In het Engels betekent To tote, dragen of iets meezeulen, vaak wordt het gebruikt voor de situatie waarin iemand iets draagt dat eigenlijk erg onhandig is of te groot of zwaar. Inmiddels verwijst het woord tote ook gewoon naar de handige, minimalistische tas; de Tote Bag.

Nu is de Tote een combinatie van een praktische en trendy tas. Want ja, de tote bag is een tas waar je lekker veel in kwijt kunt. Dat is ook de reden dat hij zo populair is als mombag. Maar tegelijkertijd is de tote ook ontzettend hip! Het kan echt een statement tas zijn, en zijn ontzettend veel vrouwen die niet meer zonder hun Wallabag willen.

De tote bag ontstond echter aan het begin van de twintigste eeuw al. En hij werd niet speciaal gemaakt voor moeders. Maar om ijs te vervoeren. Het was dan ook een tas die gemaakt werd door het Amerikaanse merk L.L. Bean, en zij creëerden met Bean’s Ice Carrier (wat later de Boat and Tote werd) de eerste tote; een sterke en stevige tas waarin je ijs kon vervoeren. 

De tote blijft populair

Hoewel het eigenlijk een heel eenvoudig design is, blijft de tote ontzettend populair. Dat geldt niet alleen voor de Wallabag, maar ook voor de simpele linnen totes. Vaak zijn dit totes waar een specifieke print, spreuk of afbeelding op staat, waarmee mensen een boodschap willen uitdragen. In het verleden zijn er ook totes van bepaalde winkels geweest die plotseling erg populair waren en waar je iedereen mee zag lopen. De hippies in de jaren zestig omarmden de tote omdat de tas zo multifunctioneel inzetbaar was en bovendien steeds opnieuw gebruikt kon worden en daarmee een statement was voor een betere wereld.
Tegenwoordig heb je totes in alle soorten en maten, van heel simpel en lekker cheap tot van hoogwaardig leer gemaakt met een dik prijskaartje. Maar hip zijn ze nog steeds.
In welke Wallabag tote zeul jij je spullen het liefste mee?

Marchje
Marchje

Marchje werkt bij het team van Wallabag.nl. Door haar eigen ervaringen als moeder weet ze dat het heel erg fijn is om een goede, ruime tas te hebben waar je alles in kunt gooien als je op stap gaat met je gezin. Maar de Wallabag wordt door Marchje ook zeker gebruikt als sporttas en shoptas! Haar betrokkenheid bij zowel het product als de klant maakt van Marchje een waardevolle medewerker van Wallabag, Zij is goed op de hoogte van de trends, dat is belangrijk! De Wallabag moet fijn zijn om te dragen en er zeker ook nog leuk uitzien!

Artikelen: 6